Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: soccermania
Категория: Спорт
Прочетен: 38494
Постинги: 5
Коментари: 0
Гласове: 2
Архив
Постинг
23.04.2013 09:00 - ЗОНОВАТА ЗАЩИТА - 1 част
Автор: soccermania Категория: Спорт   
Прочетен: 5172 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 23.04.2013 12:28



ЗОНОВАТА ЗАЩИТА - 1 част

23.04.2013

Целите на защитата са: 1.Да се наруши изграждането на атаката на противника; 2.Да не се допусне създаване на голово положение пред собствената врата; 3.Да не се допусне гол в собствената врата; 4.Да се спечели топката.

Зоновата защита, като вид философия за защита, представлява колективна отбрана, имаща за цел да попречи на преминаването на топката прз защитния блок. Площта, която покрива защитния блок се нарича "зона на отговорност". Тази зона не търпи празни пространства, за това "зоните на действие" на отделните състезатели се допират плътно и образуват една обща площ, през която топката не трябва да мине с дрибъл или пас, както и не трябва да бъде получена от противников играч. Допуснат ли се празни пространства и "улички" в "зоната на отговорност", то защитата моментално се пропуква. В зависимост от целите на мача, силата на противника или моментния резултат, зоновата отбрана се прилага в различни части от терена. Стигне ли обаче топката до зоните, от които могат да ни отбележат гол (огневите зони), то пресата става задължителна (този момент ще бъде подробно разгледан в следващата публикация).

При зоновата защита има няколко ключови детайла:
1. Определяне на "зоната на отговорност" - треньорът или група от състезатели, действащи близко един до друг, набелязват определена зона от терена, през която няма да бъде допусната топката да мине или противниците да си подадат пас.
2. "Зона на действие" в "зоната на отговорност" - Партньорите, в близост до нас, опредекят нашата лична "зона на действие" в "зоната на отговорност". Попадне ли топка в твоята "зона на действие", трябва да си съобразителен и агресивен!
3. Позиция в "зоната на действие" - разпределение на вниманието - противниците и топката определят нашата позиция в зоната ни. Контролираме ли позицията, то контролираме играта! Разполагаме се така, че пътят на топката към собствената врата или противник в зоната на действие, трябва във всеки един момент да бъде закрит.
4. Избор на момент за действие - топката е основно отправно тяло за нашите действия! Преместването на топката определя промяната на зоната на отговорност и действие!

Ето и нагледен пример за разположение на играчите в зонова защита (белите):


image
А ето как изглеждат покритите зони при някои от най-разпространението схеми на игра:

image 4 - 2 - 3 - 1

image
4 - 3 - 3

image
4 - 4 - 2 плоска

image
4 - 4 -2 диамант

Много важно за разбиране на зоновата защита ( и в частност нейното най-силно оръжие - пресата) е да определим какво представлява СВОБОДНА и ПОКРИТА топка. Имаме свободна топка, когато противникът владее трайно топката и може да подаде където си поиска, без да може някой от нас да го ограничи. Покрита топка имаме, когато владеещият топката противник е ограничен и не може да подаде свободно там, където е решил.

Друг важен момент при зоновата защита са защитните действия. Те биват ИНДИВИДУАЛНИ и КОЛЕКТИВНИ. 
Ето какви ИНДИВИДУАЛНИ действия трябва да предпиеме играч при зонова защита:
1. Свободната топка да се покрие (предвиждаме подаване и тръгваме навреме или очакваме дрибъл или пас в близост до нас).
2. Задържане - не атакуваме топката, а блокираме дългия пас.
3. Принуждаваме нападащия да поеме посоката на нашето желание (поставяме му капан).
4. Довеждане до ситуация "спорна топка" или "един до друг".
5. Скъсяване на дистанцията.
6. Атака на топката.

А ето и основните КОЛЕКТИВНИ действия:
1. Най-близкият играч покрива топката и задържа действията на нападащия.
2. Останалите "смаляват" размера на игрището, покривайки противника в зоната около топката.
3. Дистанция при покритие - "плувка" (привидно голямо разстояние до нападателя).
4. Предвиждане паса и атака на топката.
5. Задната линия на защитата очаква пас зад гърба й.
6. Вътрешните халфове внимават за включване на човек от втора позиция.
7. Далечният противник е свободен. След пас към него, цялата линия отстъпва между топката и вратата.

Всички тези действия ще бъдат разгледани по-подробно и нагледно в следващата тема (за пресата във футбола).

Както вече отбелязах, основната цел на защитата е да не се допусне гол и да се отнеме топката от противника. Както беше казал един известен треньор - "Няма как да ни отбележат гол, докато топката е в нас" :) А що топката е в наше владение, значи сме във фаза атака. Много важно при започване на атака към противниковата игра е, докато атакуваме - да се подготвяме за контраатака на противника! Отборът в атака трябва да бъде винаги балансиран! Най-важно е при инициатива за завършване на атаката със стрелба, 5 състезатели да участват в завършека на атаката, а другите 5 да се организират зад топката, така че преходът от атака - в отбрана, да бъде мигновен. Още докато атакуваме, четерима бранители и единия вътрешен халф се разполагат под формата на буквата "Т" - халфът застава пред четиримата бранители, които са разположени в линия. Броят на защитниците може и да бъде 3-ма, ако единият (обикновено бек) се е включил в атаката.
Ето нагледно какво имам предвид:


image
1. Още докато атакуваме, дефанзивния халф № 6 се пласира зад топката в "Т", спрямо линията на защитата.
2. Когато ни нападат от дясно (дясно на зашитата), № 6 е пред крайната отбрана, за да пречи за дрибъл.
3. Когато ни нападат от ляво (ляво на защитата), № 8 е пред крайната отбрана, за да предотврати дрибъл.

Много важно е НЕЗАБАВНО преминаване от атака в отбрана и обратно! Отнася се за целия отбор - от изгубилият топката - до вратя. Според един принцип - всички играчи трябва да излизат еднакво уморени в края на мача (само не знам как ще се оправя вратарят :)

Много е важно правилното позициониране на целия отбор спрямо топката. Трябва да сме разположени в 40 метра дълбочина на терена, а разстоянието между играчите да е 10-15 метра. Движим се компактно и действаме рационално. Изграждаме защитен блок, за да не ни преодолеят един по един. Ето нагледен пример за компактност и разположение на отбора спрямо топката:

image
Били сме разположени широко в атака, но при загуба на топката ставаме компактни. Подреждаме се спрямо топката, за да приложим преса и да си върнем нейното притежание.
1. При загуба на топката на фланга № 7 и № 6 изпадат от игра, но мигновено се включват в отбрана.
2. № 8 пресира, № 6 се прибира да подсигури или да влезе в крайната отбрана на мястото на № 3 или № 2.
3. Крайната отбрана се събира.
4. № 10 и № 11 се прибират в средата.
5. № 9 остава на центъра да задържа отбраната на противника далеко.

Като видях какво още искам да ви покажа и реших да спра този постинг до тук. Малко ни в клин, ни в ръкав, но иначе ще стане прекалено дълго и досадно, ако ви представя висчките неща наведнъж.



Използвани са материали с авторство на Митко Джоров (треньор) и Юри Николов (лектор),
сайтът www.academysoccercoach.co.uk





Тагове:   футбол,   зонова защита,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930