Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: soccermania
Категория: Спорт
Прочетен: 38212
Постинги: 5
Коментари: 0
Гласове: 2
Архив
Постинг
22.04.2013 11:55 - ЗАЩИТАТА ВЪВ ФУТБОЛА
Автор: soccermania Категория: Спорт   
Прочетен: 6765 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 22.04.2013 12:34



ЗАЩИТАТА ВЪВ ФУТБОЛА

22.04.2013

Здравейте отново!

Мисля, че с първия си постинг започнах малко от главата - за краката. Но това беше продиктувано от желанието ми да покажа каква ще е основната тематика на моя блог. За това ще поправим нещата с този и следващите няколко постинга :)

За много от нещата, които научих за футбола, голяма заслуга има българският треньор Митко Джоров - един от най-успешните наши треньори на детски и младежки отбори, който в момента работи в школата на Велко Йотов в САЩ. Основните материали, които ще използвам в статиите за теорията на футбола са ми предоставени от него (а на по-голямата част от тези материали авторът е самият той).

Какво представлява един футболен мач? Това е постоянна смяна на владеене на топката между нашия и противниковия отобр. Ако ние владеем топката, заначи сме във фаза атака, ако топката се владее от противника, то вече минаваме във фаза защита. И така ситуациите постоянно се сменят. По тази причина като начало мисля да разгледам отделните фази на играта - защита и атака.

Както вече споменах, защитата е фаза на играта, когато топката се владее от противника. Нашата цел тогава е топката да не влезе във вратата ни. Съществуват три основни вида защита - персонално покритие, зонова отбрана и смесено покритие.

При персоналното покритие всеки играч от единия отбор има за задача да пази точно определен футболист от противниковия отбор (познато като "man marking"). Такова покритие се използва наприемр в популярната такитка "катеначо", популяризирана през 50-те от италианеца Нерео Роко и 60-те от аржентинския треньор Еленио Ерера и неговия отбор Интер. Няма подробно да се спирам на философията на катеначото (поне не в тази тема), само ще маркирам основните принципи - защитата се извършва дълбоко в собствената половина пред вратарското поле; всеки защитник и полузащитник има за задача да пази конкретен противников играч; един от двамата централни защитници играе ролята на либеро (метач, sweeper) - той играе точно пред вратаря (зад другия централен защитник), като целта му е да не допуска пас зад защитата, да поправя грешки на другия централен защитник, да запълва пространството между централния и крайните защитници, да маркира противников играч, ако успее да преодолее останалите защитници. При катеначото между защитната и полузащитната линия няма голямо разстояние, линиите са близки една до друга. В атака се играе с бързи контраатаки. Ето пример за лично покритие:

image
Персоналното покритие вече почти не се използва и в последните години много популярна стана философята на зоновата защита. Тя представлява игра в защита, при която с помощтта на индивидуални и колективни тактически действия отнемаме топката от противника в предварително определени от треньора "зони" в игралното поле. Зоните, в които отнемаме топката, са свързани с ограничаване на игровото пространство на противника, за да го вкараме в безизходица или в неизгодна позиция, от която не може да ни отбележи гол. За целта се организира "защитен блок" в избраната да се защитава зона, през който противника да не може да мине с дрибъл или подавания. Важни елементи при зоновата защита са: 1. Топката - тя е основно отправно тяло за нашите действия, тя е основния ни противник на терена. Целта е да бъде спряна топката, преди да влезе в огнева зона, а от там - във вратата ни; 2. Партньорите (играчите от нашия отбор) в близост до нас определят нашата зона на действие; 3. Противниците и топката определят нашата позиция в зоната ни. Основното оръжие на зоновата защита е "пресата", но нея подробно ще разгледам в следващия постинг. Ето пример за зонова защита:

image
Трети вид защита е смесената защита. Тя най-често се използва при статични положения (корнери, фаулове). При нея имаме както персонално покритие на противников играч, така и покритие от нас на определни зони на терена. Ето пример за смесена защита:

image
За да няма объркване, мисля да разделя темите за зашитата на три - тази ("Защитата във футбола"), "Зоновата защита" и "Пресата във футбола". По тази причина за сега приключвам и скоро ще има следващ постинг.


Специални благодарности на Митко Джоров!
 



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930