Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: soccermania
Категория: Спорт
Прочетен: 38486
Постинги: 5
Коментари: 0
Гласове: 2
Архив
Постинг
23.04.2013 12:30 - ЗОНОВАТА ЗАЩИТА - 2 част
Автор: soccermania Категория: Спорт   
Прочетен: 2894 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 24.04.2013 08:57



ЗОНОВАТА ЗАЩИТА - 2 част

23.04.2013

Така, както приключих предната част, така ще започне и тази - от нищото.
Когато атакуваме, но противникът ни отнеме топката целим отборът да се "свие" компактно. Подреждаме се спрямо топката, за да приложим преса и да си върнем нейното притежание. С цел да предотвратим опасна контраатака на противника отстъпваме под формата на "фуния". Използваме "дълбока блокираща отбрана", която не допуска пространство за извеждащи пасове зад гърба си. При "свободна топка" през центъра, винаги отстъпваме към дъгата на пенала на принципа на "фунията". Ето нагледно какво имам предвид:


image
Отборът ни се събира пред дъгата на наказателното поле, като един от централните бранители спира, за да подсигури № 6, а същевременно с останалите трима защитника образуват буквата "Т".
Както са широко разположени на централната линия, крайните бранители, при загуба на топката, незабавно тръгват да отстъпват и се събират на дъгата на пенала. Един от тях може да спре, за да подсигури опорния халф (вместо централния защитник от предходния абзац).

"Т" принципа в отбрана пред наказателното поле
В защита отсъствието на един от бранителите се компенсира от останалите трима и един халф пред тях, разположени като буквата "Т". Именно този халф трябва да спира свободно навлизащ с дрибъл противник.

Ето как трябва да бъдат разположени четеримата защитници, ако ни атакуват съответно през центъра или по крилата:


image
В дясната половина на игрището имаме линия на отбраната УСПОРЕДНА на АУТ-ЛИНИЯТА, както е правилно да се разполагаме при АТАКА ПРЕЗ ЦЕНТЪРА. в такива случаи много силно оръжие на зоновата защита е ИЗКУСТВЕНАТА ЗАСАДА!
В лявата половина имаме пример за атака по крилата - защитата трябва да е разположена в ДИАГОНАЛЕН ЗАПАС с последен човек в отбраната (4-3-2В) или (2А-5-3) - според фланга на атаката. Така при дрибъл сме добре подсигурени, но при пас в дълбочина от последния човек сме уязвими. При пас В, защитника 2В покрива засада. При пас А, защитника 3 е далеко и не е в състояние да подсигури 2А.

Линията на отбраната трябва да играе със "ЗАПАС" спрямо противниковите нападатели:

image
В дясната половина на игрището имаме линия на отбраната успоредна на аут-линията, която е "ОТСТЪПИЛА" и е защитена при пас в дълбочина. В лявата половина на игрището отбраната е "ИЗНЕСЕНА" на линията на нападателите и при пас в дълбочина е уязвима.

Друг важен момент при зоновата отбрана е при пас на топката между защитните линии - тогава един от халфовете става "НАБЛЮДАВАЩ". Когато липсва такъв халф, краен бранител излиза от веригата и пресира противника в момента на овладяване на топката. Кой е
НАБЛЮДАВАЩ зависи и от това, дали топката е "ПОКРИТА" или "СВОБОДНА". Ако топката е ПОКРИТА и противникът е с един или двама нападатели, един от четиримата защитници излиза напред. Ако топката е СВОБОДНА и има противников халф преливащ в атака, наш полузащитник трябва да се ангажира противниковия халф да не получи пас на крак. Това се подразбира и от принципа да се отстъпва при свободна топка и да се подкрепя съотборникът ни при покрита. Ето пример за наблюдаващ играч, който деббне за преливащ в атака противников халф:

image
Футболистът, който получава пас, се е измъкнал от халфовата линия и ще овладее топката пред самата отбрана. Ако не го пресираме в момента на поемането, той ще подаде прецизно или влезе с дрибъл срещу защитата! За това краен бранител напуска линията на отбраната и отива да пресира халфа. № 7 и № 8, които са проиграни, се прибират, ако се наложи, в крайната отбрана.

При висока топка ПАДАЩА КЪМ ЛИНИЯТА НА ОТБРАНАТА един защитник отскача, а другите вземат запас. Вътрешните ни халфове играят за втора топка:

image
Естествено, за защитата може да се говори и пише още много, но не искам да ставам досаден, а само да дам най-важните насоки, за да могат по-лесно феновете да разбират играта, докато гледат един мач. Най-силната част на зоновата защита е ПРЕСАТА - елемент, който е на почит в съвременния футбол и който отбори като Барселона, Байерн или Манчестър Юнайтед са отработили до съвършенство. Може би в това се крие и тайната на доминацията им в последните години. Но за пресата ще говорим подробно в следващите 1 или 2 теми.


Използвани са материали с авторство на Митко Джоров (треньор) и сайтът www.academysoccercoach.co.uk




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930