Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: soccermania
Категория: Спорт
Прочетен: 38484
Постинги: 5
Коментари: 0
Гласове: 2
Архив
Постинг
20.04.2013 12:54 - АНАЛИЗ НА ГОЛОВЕТЕ В МАЧА-РЕВАНШ ОТ ОСМИНАФИНАЛА НА ШЛ МЕЖДУ БАРСЕЛОНА И МИЛАН (4:0)
Автор: soccermania Категория: Спорт   
Прочетен: 2313 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 24.04.2013 12:30




АНАЛИЗ НА ГОЛОВЕТЕ В МАЧА-РЕВАНШ ОТ ОСМИНАФИНАЛА НА ШЛ МЕЖДУ БАРСЕЛОНА И МИЛАН (4:0)
 
20.04.2013

Здравейте!
Основната ми цел в този блог е да ви запозная с моето виждане за някои интересни мачове, които са се играли наскоро - схеми на игра, развитие на мача, анализ на головете и някои по-интересни ситуации. Като начало предлагам да анализираме головете на мача Барселона - Милан - реванш от осминафиналите на Шампионската лига, в който каталунците побеждават с 4:0 и с общ резултат 4:2 продължават на четвъртфиналите.


image Фиг.1    На Фиг.1 е показана асистенцията за първия гол на Барселона. Нападателите на каталунците са покрити, но защитниците на Милан пазят пред нападателите на Барселона и така каталунските играчи могат лесно да се освободят, както се вижда на Фиг.2. Друга грешка на миланските играчи е, че разиграващия топката е оставен сам в голямо празно пространство спокойно да дерижира играта, без да бъде пресиран!   image                                                         Фиг.2   На Фиг.2 се вижда, че играчи ❶ и ❷ на Барселона са свободни да поемат топката, стрелят към вратата или комбинират по между си или с играч ❸ - който е покрит и не е в засада заради грешката на защитника на Милан ❹.

  image

 
Фиг.3  

На Фиг.3 се вижда, че трима защитници на Милан покриват огневата зона пред играч ❶ на Барселона (Меси), но въпреки това той успява да вкара гол!!! Спокойно обаче, може и да подаде на съотборници до него ❷ или ❸, които не са добре покрити.

Същото нещо ясно се вижда на Фиг.4

  image

Фиг.4


    image   Фиг.5    На Фиг.5 вече виждаме пасът за втория гол на Меси, който е в засада, но голът е признат.  Въпреки това, може да се каже следното - играчът на Барселона с топката ❶ отново има голяма свободна зона около него, без да бъде пресиран (както и при първия гол на каталунците). Той спокойно може да подаде на съотборниците си – играчи ❷ и ❸. Играч ❹ – Меси, привидно е покрит и пас към него би трябвало да бъде пресечен от защитник ❺ или халф ❻ на Милан.


  image

Фиг.6
 
  На Фиг.6 вече се вижда моментът на изстрела от страна на играч ❶ – Меси, с който резултатът става 2:0. При тази ситуация защитата и вратарят на италианците допускат няколко грешки. Стрелящият Меси ❶ не е много добре покрит от защитника пред него, който не е застанал точно между топката и вратата, а тялото му е малко встрани в посока на тъч линията и така я няма защитата с тялото на играча (ще се види по-добре на Фиг.7).  Вратарят можеше да излезе малко напред и да „намали широчината“ на вратата си по този начин. Изстрелът е от далеч и можеше да реагира по-добре, въпреки че зашитниците му пречат добре да види топката. От друга страна още трима играчи на Барселона са оставени непокрити със свободно пространство между тях и Меси спокойно може да им подаде – играчи ❷, ❸ и ❹. Играчите на Милан ❽ и ❾ са изпуснали играчи на Барселона съответно ❷ и ❹. Защитникът на Миалн ❼ също не покрива правилно нападателя на Барселона ❸, т.като е оставил свободна линията за стрелба между каталунеца и вратата    Това, че Меси можеше да бъде по-добре покрит при своя изстрел се вижда и на Фиг.7

image

Фиг.7
  image

Фиг.8
 
  От Фиг.8 се вижда, че вратарят на Милан също можеше да реагира по-добре при гола, защото топката не е насочена толкова близо до гредата.
 
image

Фиг.9
 


На Фиг.9 се вижда пасът към Давид Вия – играч ❶, преди да вкара гол за 3:0. Тук основната грешка е на защитника на Милан ❷ (Констант), който не е покрил зоната си и е оставил играчът на Барселона ❶ сам и непокрит. Също грешка е, че играчът на Милан ❻ не покрива играчът с топката от Барселона ❻ и го оставя свободно да подава (това много добре се вижда от видеото в реално време).   И при този гол се вижда какво празно пространство е оставено и каталунците могат да разиграват спокойно в него – топката може да бъде подадена в празното пространство и играч ❸ на Барселона да тръгне към нея. Къде е в този момент левият халф на Милан?

  image

Фиг.10
 

На Фиг.10 вече се вижда, че защитникът на Милан ❶, който не беше покрил играчът в зоната си просто се „изхвърлил“ и не е успял да пресече топката. Давид Вия остава сам срещу вратаря и отбелязва за 3:0.

  image Фиг.11
    На Фиг.11 се вижда контраатаката на Барселона, при която резултатът става 4:0. При нея играчът с топката ❶ открадва топката и организира контраатака. Очевидно е, че най- правилното продължение е пас в празното пространство и играчът ❷ на Барселона да нахлуе на спринт. Така лесно ще бъдат елиминирани и двамата защитници на Милан на централната линия - ❸ и ❹. В случая защитник ❸ на Милан би трябвало да се приближи по-близо до играчът от Барселона с топката ❶ и да му попречи да подаде пас, докато другите защитници ❹ и ❺ се изтеглят към наказателното поле. Друг вариант е и тримата защитници на Милан да се изтеглят във „фуния“ пред наказателното си поле.

image

Фиг.12

        Защитниците на Милан обаче, не се изтеглят бързо към наказателното си поле, а губят ценни секунди, като стоят пасивно пред играч ❶ от горната картинка (Фиг. 11). По тази причина играчът на Барселона (който беше играч ❷ от Фиг.11) нахлува едновременно с защитниците на миланци и спокойно може да подаде пас в перспектива на нахлуващите играчи на Барселона (2 от тях са разположени по ширина на игрището и не се виждат на Фиг.12). Прави впечатление много бързото разтваряне по ширина на играчите на Барселона при контрата., видно на Фиг.13.
image Фиг.13

От тук вече не е проблем за нападателят ❶ на Барселона да направи резултатът 4:0.    Прави впечатление, че 2, 3 и 4 гол на Барселона са след много висока преса и отнемане на топката в центъра на игрището. От друга головите асистенции за първите три гола бяха от централната зона на игрището (а не от фланговете) - това показва още веднъж, че пресата на Милан не е успяла, т.като целта при зоновата защита и нейното най-силно оръжие - пресата - е да изтласкат противниковите атаки към тъчлинията, от където развитието на атаката се затруднява и става по-предвидима.


(авторски материал)



Тагове:   футбол,   милан,   Барселона,


Гласувай:
2


Вълнообразно


Следващ постинг

Няма коментари
Търсене

Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930